Informatie voor verwijzers
Wat is oefentherapie?
De oefentherapeut is specialist in het aanleren van gezond beweeggedrag. Oefentherapie Cesar-Mensendieck is een paramedische interventie gericht op het voorkomen, verminderen en opheffen van klachten op het gebied van houding en beweging tijdens dagelijkse activiteiten. De oefentherapeut richt zich op het verbeteren van individuele houdings- en bewegingsgewoonten. Hij baseert zich hierbij op zijn kennis van gezond beweeggedrag en benadert dit vanuit het biopsychosociale model.
Waarom Oefentherapie?
Kenmerkend voor oefentherapie Cesar-Mensendieck is dat de oefentherapeut bij een klacht altijd het complete beweeggedrag van de individuele cliënt betrekt. Verandering van het beweeggedrag is (indien mogelijk) het uitgangspunt van de behandeling van de oefentherapeut. Dat wil zeggen dat de cliënt leert anders te bewegen en dit als nieuw en eigen patroon gaat implementeren. De behandeling bestaat uit houding- en bewegingsadviezen en oefeningen die in de praktijk gedaan worden, maar ook vooral door de cliënt thuis.
Voordelen Oefentherapie
De mens centraal
Kenmerkend voor oefentherapie Cesar-Mensendieck is dat de oefentherapeut niet alleen kijkt naar de klacht van de cliënt op functioneel niveau. De hulpvraag wordt altijd vertaald naar het activiteiten- en participatieniveau van de cliënt. De oefentherapeut benadert de mens in zijn omgeving als geheel.
Laagdrempelig en bewezen effectief
Op basis van de hulpvraag wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld met een duidelijk behandeldoel. Oefeningen zijn gekoppeld aan de dagelijkse activiteiten van de cliënt. Deze aanpak maakt de behandeling niet alleen laagdrempelig, maar ook bewezen effectief. De cliënt leert anders en optimaler bewegen en ontwikkelt daarmee een gezondere leefstijl.
Zelfredzaamheid
In de oefentherapeutische behandeling wordt de cliënt actief betrokken bij het aanpassen van zijn bewegingsgedrag. Stapsgewijs leert hij de samenhang tussen klacht, lichaamshouding en beweeggedrag begrijpen en ontdekt daarmee de oorzaak van de problemen. Oefentherapie Cesar-Mensendieck maakt de cliënt zelfredzaam. Na afloop van de behandeling zal hij eerder signalen herkennen en zelfstandig klachten kunnen voorkomen of verhelpen.
Curatief én preventief
Oefentherapie Cesar-Mensendieck is niet alleen gericht op het verminderen en wegnemen van de klachten. Verandering van het beweeggedrag is (indien mogelijk) het uitgangspunt van de behandeling van de oefentherapeut. De cliënt krijgt advies hoe klachten in de toekomst kunnen worden voorkomen. De cliënt leert bewegen met een juiste belasting van gewrichten en spieren. Houding en beweging worden zodanig verbeterd, dat klachten ook op lange termijn wegblijven.
Verwijsindicaties Oefentherapie Cesar-Mensendieck
Algemeen
- Rugklachten
- Nek- en schouderklachten
- Heup- en knieklachten
- Verbeteren ademtechnieken
- Verbetering houding/beweging
- Arbeidsrelevante klachten / verbeteren werkhouding
- Revalidatie
- Gevolgen van chronische aandoeningen
- Klachten aan bewegingsapparaat bij mensen met chronische aandoening
Neurologische aandoeningen
- Cervicaal syndroom/Brachialgie
- Ischialgie/Radiculair syndroom
- H.N.P. (conservatief, pre- en post operatief)
- Migraine
- C.V.A.
- M. Parkinson
- Multiple Sclerose
- Whiplash
- Spierziekten
Orthopedische aandoeningen
- Houdingsanomalieën
- Degeneratieve afwijkingen
- Groeistoornissen
- Standsafwijkingen van gewrichten
- Thoracic outlet syndroom
- Sûrménage
- Hypermobiliteit
- Contracturen
- Revalidatie na trauma en chirurgische ingrepen
- Osteoporose
Respiratoire aandoeningen
- COPD
- Ademhalingsinsufficiëntie
- Hyperventilatie
Reumatologische aandoeningen
- Reumatoïde arthritis
- Arthrosis Deformans
- M. Bechterew
- Fibromyalgie
Gynaecologische aandoeningen
- Zwangerschapsproblematiek
- Bekkenbodemproblematiek en incontinentie
- Bekkenklachten
Spanningsklachten en klachten door overbelasting
- Stress
- Tension headache
- Hyperventilatie
- Lumbago
- Cervicobrachialgie
- KANS (voorheen RSI)
- Bewegingsangst
- Slaapstoornissen
Sensomotorische aandoeningen
- Stoornissen en achterstand in de motorische ontwikkeling bij kinderen
- Problemen met fijne en grove motoriek en hyperactiviteit
Verwijzindicaties voor kinderoefentherapie
Mogelijke verwijsindicaties vanaf vier jaar zijn:
- Vaak vallen
- Onhandigheid
- Angstig in bewegen en/of weinig exploratiegedrag
- Een trage of afwijkende motorische ontwikkeling op het gebied van evenwicht, grofmotorische vaardigheid, balvaardigheid, fijn motorische vaardigheid, oog/handcoördinatie, schrijven, lichaamsschema, ruimtelijke oriëntatie
- Problemen in de motorische ontwikkeling kunnen samengaan met cognitieve en/of gedragsmatige problemen (bijv: ADHD, ADD, ASS, hoogbegaafdheid, dyslexie, dyscalculie)
DTO en/of verwijzing
Tegenwoordig komen cliënten regelmatig via de directe toegankelijkheid bij ons in behandeling. Als praktijk geven wij echter nog steeds de voorkeur aan een verwijsbrief van u als verwijzend arts of specialist.
De redenen hiervoor zijn:
- Wij vinden het in het belang van de cliënt dat u geïnformeerd bent wanneer er sprake is van behandeling.
- Bij aanmelding via de directe toegankelijkheid zijn wij genoodzaakt een screening te doen. Deze screening wordt door de zorgverzekeraar als een volledige behandeling bij de cliënt in rekening gebracht. Wanneer deze maar over een minimale aanvullende verzekering beschikt, is dit zeer nadelig.